Αφιέρωμα στο περιβάλλον

23/11/2022

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest, σε συνεργασία με το Διεθνές Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας,  στρέφει το φακό του στη φύση και στο περιβάλλον. Μέσα από 4 ταινίες που αποτυπώνουν διαφορετικές εκφάνσεις της περιβαλλοντικής κρίσης. Οι τέσσερις σκηνοθέτες καταγράφουν τις διαφορετικέςόψεις μιας ίδιας κατάστασης σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ακραία καιρικά φαινόμενα που αδυνατούμε να διαχειριστούμε, δάση που αργοπεθαίνουν, ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων που σπάνε το ένα μετά το άλλο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κάμερες καταγράφουν μια ασύλληπτη καταστροφή. Κι όμως, οι ταινίες ψιθυρίζουν ότι ίσως να μην είναι ακόμα όλα χαμένα. Ίσως μέσα στην καταστροφή να κρύβεται η λύση κι εμείς οι ίδιοι να είμαστε η ελπίδα ότι ο πλανήτης μας μπορεί να έχει στ’αλήθεια μέλλον.

Image title

Troiane του Stefano Santamanto.

Ιταλία, 2018. Μέσα σε μία μόνο νύχτα του Οκτωβρίου, οι άνεμοι που προκάλεσε η κακοκαιρία Vaia έριξαν πάνω από 14 εκατομμύρια δέντρα. 400 από αυτά περισυνελλέγησαν από την περιοχή Carnia, μεταφέρθηκαν στο αρχαίο θέατρο των Συρακουσών, για να αποτελέσουν το σκηνικό στην παράσταση Τρωάδες του Ευριπίδη. Η κάμερα γίνεται τα μάτια των πεσμένων κορμών που είναι οι βουβοί παρατηρητές δύο τραγωδιών που απέχουν 1.500χλμ και 2.000 χρόνια: η περιβαλλοντική καταστροφή και ο δεκαετής πόλεμος των Ελλήνων στην Τροία μοιάζουν διαφορετικοί, αλλά οφείλονται και οι δύο στην ανθρώπινη βαρβαρότητα.

Ourhopes remain green τωνKatherina Gugel, Ulf Eberle.

Δύο οικογένειες στη Γερμανία φροντίζουν δύο δάση, στα οποία βασίζεται η επιβίωσή τους. Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών καιτης παρατεταμένης ξηρασίας τα δάση πεθαίνουν. Οι δύο οικογένειες πρέπει νασώσουν τα δάση τους για να εξασφαλίσουν το μέλλον για τις επόμενες γενιές. Το πράσινο χρώμα του αναγεννημένου δάσους είναι η μοναδική ελπίδα όλων μας, αφού «όταν αρχίσουν να πεθαίνουν τα δάση, θα ακολουθήσει και η ανθρωπότητα».

Incendios του Martin Trabalik

Το ελεγχόμενο κάψιμο δασικών εκτάσεων γιατη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης στη Βολιβία ονομάζεται Chaqueo και το 2019 αναγνωρίστηκε ως νόμιμη πρακτική για τη δημιουργία περισσότερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν η εκδήλωση των χειρότερων πυρκαγιών στην ιστορία της Βολιβίας. Εδώ, παρακολουθούμε τις απεγνωσμένες προσπάθειες δασοπυροσβεστών κι εθελοντών να σώσουν με ελάχιστα διαθέσιμα μέσα την περιοχή της Chiquitania, το μεγαλύτερο ξηρό δάσος του κόσμου, ένα πρόβλημα που όμως δεν αντιμετωπίζει μόνο η Βολιβία.

BohemianForest: the Green Lungs of Europe του Karel Svoboda

Το δάσος της Βοημίας εκτείνεται στα εδάφη της Τσεχίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας. Κάποια κομμάτια του προστατεύονταιαυστηρά, ενώ κάποια άλλα από τα δάση του είναι ανοιχτά στην εμπορικήεκμετάλλευση. Ο σκηνοθέτης ταξιδεύει στο δάσος και καταγράφει την άγρια ζωή,την ανθρώπινη δραστηριότητα και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση στον πράσινοπνεύμονα της Ευρώπης.

Image title

Image title



Εγγραφή στο Docfest Newsletter